Pyreneeën
Wandelbeschrijvingen
Hier staan linken naar de details van de wandelingen en uitstappen die we in dit gebied maakten.
(Pyrénées-Atlantiques)
- Nog geen wandelingen in dit gebied
(Midi-Pyrénées)
- Refugi Gerber Mataro
- Refugi Joseph Maria Blanc – Espot
- Estany d’Amitges - Refugi Saboredo
- Refugi Saboredo – Estany de Sant Maurici
- Circ & Pic del Pessons
- Estanys de Tristaina
- Refugi de Cabana Sorda
- Refugi & Collada de Juclar
- Vall de Ransol
(Pyrénées-Orientales)
- Boottocht vanuit Cadaques langs Cap de Creus
- Cadaques
- Cap de Creus - Cadaques
- Far de Cala Nans
- Pla de Tudela
Verslagen
Hier staan linken naar de verslagen van de vakanties waarin we dit gebied bezocht hebben:
Map
Op de map staan de plaatsen/wandelingen aangeduid die we in deze streek (en omgeving) maakten. Op de iconen kan verder worden doorgeklikt naar meer details rond de bijbehorende activiteit.
Pyreneeën
De Pyreneeën zijn ontstaan door de botsing van het Iberisch Schiereiland met het Europese continent, gedurende de Alpiene orogenese, vanaf circa 50 miljoen jaar geleden tot heden.
De Pyreneeën strekken zich over een afstand van meer dan 450 kilometer uit van de Golf van Biskaje in het westen tot de Cap de Creus aan de Middellandse Zee. De bergketen vormt een natuurlijke barrière die het Iberisch schiereiland afsluit van de rest van Europa. Er zijn 129 pieken met een hoogte van 3.000 meter of meer. De hoogste berg in de keten is de Aneto (3.404 meter), gelegen in het uiterste noordoosten van het Spaanse Aragón. Aan Franse kant is Pic de Vignemale, met een hoogte van 3.298 m het hoogste punt.
De hoofdkam van de bergketen vormt grotendeels ook de staatsgrens tussen Frankrijk en Spanje, terwijl de binnenstaat Andorra tussen deze beide staten ligt. De Pyreneeën en zijn uitlopers zijn breder aan de zuidelijke zijde van de hoofdkam. Zo komt het dat ongeveer twee derde van het oppervlak van de bergketen op Spaanse grondgebied ligt en ongeveer één derde op Frans grondgebied.
Geografische indeling
Fysiogeografisch kunnen de Pyreneeën onderverdeeld worden in drie secties:
- De Atlantische of Westelijke Pyreneeën (Pyrénées-Atlantiques), van de Baskische bergen bij de Golf van Biskaje tot Somport
- De Centrale Pyreneeën (Midi-Pyrénées): tussen de Somport en de Col de Puymorens. De hoogste bergen van de Pyreneeën liggen allen in de Centrale Pyreneeën
- De Oostelijke Pyreneeën (Pyrénées-Orientales): ten oosten van de Col de Puymorens
In de Westelijke Pyreneeën stijgt de hoogte gradueel van het westen naar het oosten. De grens tussen de Centrale en Oostelijke Pyreneeën wordt soms ook in de buurt van het Val d'Aran gelegd, waardoor het massief rond de Pica d'Estats tot de Oostelijke in plaats van de Centrale Pyreneeën hoort. De Oostelijke Pyreneeën blijven relatief hoog tot aan het massief van de Pic del Gegant (2.881 m). Ten oosten hiervan daalt de gemiddelde hoogte plots naar 1.131 m bij de Coll de Malrems. Het lagere, oostelijkste deel van de Pyreneeën bestaat voornamelijk uit het Alberamassief.
Map
Op de map staan de plaatsen/wandelingen aangeduid die we in deze streek (en omgeving) reeds maakten. Op de iconen kan verder worden doorgeklikt naar meer details rond de bijbehorende activiteit.
Wandelingen die staan aangegeven met het -icoon, hebben we nog niet gedaan, maar staan wel op onze wensenlijst. Ook op deze iconen kan worden doorgeklikt voor beperkte info over de wandeling.